Coś na obecne upały. Orzeźwia, chłodzi i smakuje. Szybki w przygotowaniu, więc nie trzeba spędzać kilku godzin w kuchni. Idealny na lekki obiad, kolację lub jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki (na 4 porcje):

4 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewki
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypioru
400 ml kefiru
300 ml jogurtu greckiego
3 łyżki octu białego winnego
łyżeczka cukru
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obrane ogórki oraz rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy, posypujemy cukrem i odstawiamy na moment, by warzywa puściły sok. Soku nie odlewamy, żeby chłodnik nie był zbyt gęsty. Dodajemy kefir i jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koper i szczypior. Doprawiamy octem winnym, solą i pieprzem – powinien być dość ostry. Chłodzimy i podajemy np. z ugotowanym na twardo jajkiem.