Jajka faszerowane w trzech kolorach

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

farsz z tuńczykiem:
2 łyżki rillettes z tuńczyka (przepis tutaj)
żółtka z 2 jaj
łyżeczka majonezu

farsz z suszonymi pomidorami:
żółtka z 2 jaj
łyżka ricotty (lub naturalnego twarożku kanapkowego)
3 połówki suszonych pomidorów z zalewy
łyżka ketchupu
sól, pieprz

farsz z koprem i szczypiorem:
żółtka z 2 jaj
2 łyżki ricotty (lub naturalnego twarożku kanapkowego)
trochę posiekanego koperku i szczypiorku
sól, pieprz

Jajka przekrawamy na połówki. Żółtka wykorzystujemy do farszów (rozgniatamy je widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami). Każdym farszem nadziewamy po cztery połówki jajek. Podajemy przybrane np. kiełkami.

 

Grzanki z chorizo, suszonymi pomidorami i parmezanem

Składniki:

10 kromek razowej ciabatty
20 plasterków chorizo
kilka suszonych pomidorów
5 łyżek parmezanu

Przygotowanie:

Na każdej kromce układamy po dwa plastry chorizo oraz suszone pomidory. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy krótko – tylko do rozpuszczenia sera. Ot i cała filozofia :)

Suszone śliwki zawijane w boczek

Składniki:

10 suszonych śliwek
10 plastrów pieczonego boczku

Śliwki zawijamy w plastry boczku, spinamy wykałaczkami i zapiekamy około 20 minut w 150OC.

Spring rolls

Składniki (na 8 sztuk):

8 arkuszy papieru ryżowego
2 suszone grzyby mun (w zamian mogą być np. pieczarki)
30 g cienkiego makaronu ryżowego
4 rzodkiewki
łyżka kiełków fasoli mung
6 listków bazylii
jedna dymka ze szczypiorkiem
duży liść kapusty pekińskiej
1/4 czerwonej papryki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego (lub 1/2 łyżki winnego)

Przygotowanie:

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy, kroimy na mniejsze części. Grzyby mun moczymy około 20 minut we wrzątku, następnie kroimy w cienkie paseczki (julienne). Tak samo kroimy kapustę, rzodkiewkę i bazylię, zaś paprykę w kosteczkę. Szczypiorek z dymką drobno siekamy. Wszystkie składniki farszu mieszamy i doprawiamy sosem sojowym oraz octem. Papier ryżowy przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Na każdym arkuszu układamy farsz i zwijamy jak krokiety. Każdy spring roll możemy przewiązać szczypiorkiem, żeby nie rozpadał się podczas jedzenia. Jemy maczając je w sosie np. słodko pikantnym chili (ja np. kupiłam gotowy).

Smacznego!