Prosty przepis na smaczny i szybki obiad. Pierś marynuje się w pesto (może być domowe lub kupne ), nadziewa mozzarellą, chwilę obsmaża i można podawać.

Składniki (na 4 porcje):

2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
pesto z bazylii (domowe lub kupne)
1 duża kulka mozzarelli
pieprz

Przygotowanie:

Każdy filet przekroić wzdłuż na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Mięso z obu stron dokładnie posmarować pesto (jeżeli używamy pesto, które nie zawiera soli, dodatkowo posolić). Na każdym płacie ułożyć po kilka plasterków mozzarelli i złożyć na pół. Boki filetów spiąć wykałaczkami, tak aby całość pozostała płaska. Sznycelki smażymy na suchej patelni, ponieważ pesto, którym zostało posmarowane mięso, zawiera wystarczającą ilość tłuszczu do smażenia. Smażymy na średnim ogniu około 7 minut z każdej strony.

Smacznego!