Najprostszy w świecie przepis na pyszny krem z dyni. Dodatek imbiru, chili i czosnku sprawia, że danie rozgrzewa, a ładny, pomarańczowy kolor nastraja optymistycznie.

Składniki (na 5-6 porcji):

dynia o wadze około 1-1,5 kg (waga z pestkami i skórą)
5 średniej wielkości ziemniaków
kawałek imbiru (2-3 cm)
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
woda
szczypta suszonego tymianku
sos sojowy
sól
łyżka oleju

Przygotowanie:

Dynię myjemy, wydrążamy, kroimy na mniejsze kawałki i obieramy. Następnie kroimy ją w kostkę. Ziemniaki myjemy, obieramy, również kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na tarce lub drobno kroimy, czosnek rozgniatamy i kroimy w drobna kosteczkę. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w paski.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy imbir, czosnek i papryczkę chili. Chwilę przesmażamy, żeby uwolnić aromat. Następnie dorzucamy ziemniaki i dynię. Zalewamy wodą do poziomu warzyw, doprawiamy tymiankiem, solą i sosem sojowym. Można też użyć przyprawy uniwersalnej lub kostek rosołowych. Gotujemy około 20 minut, do miękkości warzyw. Całość miksujemy, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Jeżeli ktoś lubi może podawać ją ze śmietaną, ale zapewniam, że taka jest dobra sama w sobie.

Smacznego!