Składniki (na 6 porcji):

500 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowo-wołowego)
2 puszki pomidorów krojonych
puszka czerwonej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
pół dużej czerwonej papryki
pół dużej żółtej papryki
1/4 pęczka kolendry ewentualnie natki pietruszki
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
łyżeczka cukru
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
sól, pieprz

Przygotowanie:

W głębokim rondlu, na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy posiekany czosnek i papryczkę chili (bez ziarenek). Przesmażamy razem około minuty do dwóch, następnie dodajemy mięso. Często mieszając podsmażamy, aż mięso się „zetnie”. Wówczas dodajemy pomidory z puszki, czerwona fasolę i pokrojone w kostkę papryki. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem, dodajemy posiekaną kolendrę, a na końcu ocet balsamiczny. Podajemy jako samodzielne danie, z tortillą lub ryżem (wersja dla prawdziwych głodomorów).

Smacznego!