Podejście numer dwa do ciasta filo. Smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie na wegetariański obiad.

Składniki:

10 arkuszy ciasta filo (w związku z tym, że są dość długie można je trochę skrócić i węższe części wykorzystać do przykrycia tarty)
500 g mrożonego szpinaku
pół słoika suszonych pomidorów w oleju
pół kostki sera typu feta
ząbek czosnku
olej z pomidorów
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na odrobinie oleju przesmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak, który smażymy do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Przyprawiamy go pieprzem, nie solimy, bo feta jest słona. Po wystudzeniu szpinak łączymy z fetą i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.
Formę do tarty smarujemy odrobiną oleju i układamy w niej pierwszą warstwę ciasta w taki sposób, by boki ciasta wystawały poza nią. Układamy na sobie kolejno 6 lub 7 arkuszy filo, każdy kolejny smarując odrobiną oleju. Na nie nakładamy farsz, zawijamy do góry wystające boki ciasta i dodatkowo przykrywamy tartę pozostałymi arkuszami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200OC i pieczemy do zrumienienia około 20-25 minut.

Smacznego!