Przepis powstał w oparciu o ten na muffiny z borówką amerykańską, ale został gruntownie przerobiony. Przede wszystkim zrobiłam je z mieszanki mąki pszennej białej z razową, dodałam orzechy i gorzką czekoladę. Zmniejszyłam również ilość cukru, żeby muffiny nie były zbyt słodkie. Jeżeli jednak lubicie bardziej słodkie, oczywiście możecie dodać więcej cukru.

Składniki (na 12 małych muffinów):

200 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
spora garść uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
30 g gorzkiej czekolady (posiekanej na mniejsze kawałki)
szklanka mleka
pół szklanki oleju
jajko
margaryna lub olej do posmarowania formy do muffinów

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki (oba rodzaje mąki, cukier i proszek do pieczenia), w drugiej mokre (olej, mleko i jajko). Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dorzucamy posiekane orzechy i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy. Ciasto umieszczamy w formach do muffinów uprzednio posmarowanych tłuszczem (jedynie form silikonowych nie musimy natłuszczać). Pieczemy około 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180OC.

Smacznego!