Nazwałam ją tak, ponieważ zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych i witamin, które sprawiają, że nasz organizm funkcjonuje idealnie i dzięki którym wyglądamy piękniej i młodziej. Za sprawą orzechów włoskich, sałatka jest bogata w kwasy omega-3, magnez, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Dodatek pestek dyni zapewni nam dużą dawkę cynku; jabłko – błonnik i witaminę C, rukola – potas i witaminę A, zaś seler naciowy – pełną gamę witamin z grupy B łącznie z kwasem foliowym. Warto przygotować taką sałatkę od czasu do czasu i zabrać ją np. do pracy, szkoły czy na uczelnię.

Składniki (na 2 porcje):

4 garście umytej i osuszonej rukoli
1 jabłko
garść orzechów włoskich
garść pestek dyni
50 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią
2 łodygi selera naciowego
łyżka soku z cytryny
dressing:
łyżeczka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, posiekany koperek

Przygotowanie:

Jabłko możemy obrać lub nie (pod skórką znajdują się najcenniejsze składniki). Wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy jabłko w średniej wielkości kostkę. Polewamy sokiem z cytryny, by nie ciemniało. Łodygi selera myjemy i ściągamy z nich wierzchnią warstwę skórki. Kroimy w plasterki i dorzucamy do jabłka. Orzechy włoskie z grubsza siekamy, pestki dyni pozostawiamy w całości i razem dodajemy do jabłka i selera. Całość mieszamy.
Na talerzach rozkładamy rukolę. Na niej układamy mieszankę jabłka z selerem, orzechami i pestkami. Na górę wykładamy pokruszony ser pleśniowy. Całość polewamy przygotowanym z podanych składników dressingiem.

Smacznego!