Galarety, galaty, auszpiki. Różne nazwy, ale ta sama zasada przyrządzania. Lubię je w każdej postaci – wieprzową z golonki z czosnkiem, drobiową z groszkiem i jajkiem oraz rybną. Ta ostatnia jest najbardziej delikatna, ale dobrze doprawiona smakuje wybornie. Idealna na Wigilię, Sylwestra i inne przyjęcia, a nawet na przekąskę do pracy :) Szczerze polecam amatorom ryb.

Składniki (na około 16 galaretek)*:

1 kg słodkowodnej ryby np. szczupaka, okonia, leszcza, sandacza
3 marchewki
1 duża cebula
2 pietruszki
pół szklanki ugotowanego zielonego groszku (może być z puszki)
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
7 łyżek żelatyny

* Galaretę przygotowywałam w silikonowych foremkach do muffinek (najpierw radzę ułożyć je na dużej desce do krojenia, bo później może być kłopot z ich przeniesieniem)

Przygotowanie:

Wywar do galarety najlepiej przygotować na bazie głów, szkieletów i dzwonków ryby. Ja akurat miałam tylko zamrożone dzwonka szczupaka, ale wywar wyszedł esencjonalny. Podaję dwa przepisy w zależności od tego czym dysponujemy.
Wywar z całej ryby: do garnka wlewamy około 2 litrów zimnej wody. Wrzucamy głowy i szkielety ryb oraz marchewkę, pietruszkę i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy dzwonka ryby i na małym ogniu (żeby ryba się nie rozpadła, a wywar był w miarę klarowny) całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Wyciągamy z wywaru dzwonka i warzywa a sam wywar przecedzamy przez gazę. Dodajemy do niego sok z cytryny i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie dzwonka pozbawiamy ości i skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplasterki. Do każdej foremki nalewamy po łyżce wywaru z żelatyną i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Następnie do każdej foremki nakładamy warzywa (marchew, pietruszkę i groszek) i rybę i zalewamy wywarem. Całość wstawiamy na noc do lodówki, by galareta zastygła.
Wywar z samych dzwonków: do garnka wlewamy około 2 litrów zimnej wody, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchew i pietruszkę oraz całą cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy dzwonka ryby i na małym ogniu (żeby ryba się nie rozpadła a wywar był w miarę klarowny) całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Wyciągamy warzywa i dzwonka ryby. Wywar doprawiamy sokiem z cytryny oraz w razie potrzeby solą i pieprzem i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie dzwonka pozbawiamy ości i skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Do każdej foremki nalewamy po łyżce wywaru z żelatyną i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Następnie do każdej foremki nakładamy warzywa (marchew, pietruszkę i groszek) i rybę i zalewamy wywarem. Całość wstawiamy na noc do lodówki, by galareta zastygła. Galaretki przed spożyciem skrapiamy sokiem z cytryny lub octem winnym.

Smacznego!