Dziś znowu buraczki w roli głównej. Tym razem w połączeniu ze śledziami, w sałatce. Połączenie dobrze mi znane i udane (chociażby z szuby), ale tym razem śledzie i buraki występują w towarzystwie jabłka i korniszonów. Do tego ten piękny, fioletowy kolor.

Składniki:

500 g matiasów w oleju
pół dużego jabłka
2 ugotowane lub upieczone buraki
4 korniszony
1 cebula
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany 18%)
pieprz
łyżka octu winnego białego
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Matiasy kroimy w średniej wielkości kostkę. Buraki, jabłko i ogórki również kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy majonez, jogurt grecki (lub śmietanę), ocet, sól i pieprz. Wstawiamy do lodówki, by sałatka „przegryzła się”. Najlepiej na całą noc.

Smacznego!
ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3