Nowy Rok zaczniemy od przepisu na makaron. Może wydawać się banalne, ale po tych wszystkich kalorycznych smakołykach świątecznych mam ochotę na coś „normalnego” i w miarę lekkiego. Naszła mnie ochota na szparagi, a że o tej porze roku zdobycie świeżych jest niemożliwe, użyłam szparagów ze słoika (z wody). I też wyszło bardzo smacznie.

Składniki (na 2 porcje):

100-150 g dowolnego makaronu
słoik (ok. 270 g szparagów po odsączeniu wody) szparagów
6 suszonych pomidorów
2 szalotki lub 1 mała cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki kremówki 30%
szczypta chili
sól, pieprz
odrobina tartego parmezanu

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojone szparagi. Chwilę razem dusimy, doprawiamy solą, pieprzem i chili oraz dodajemy 2 łyżki kremówki. Zagotowujemy. W tym momencie, aby uzyskać gładką konsystencję sos możemy zmiksować lub jeżeli nam na tym aż tak bardzo nie zależy (jak mi) porozgniatać go nieco widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Na koniec do sosu dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Przekładamy ugotowany makaron do ciepłego sosu, całość mieszamy i wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy odrobiną startego parmezanu.

Smacznego!