Tandoori roti to tradycyjne indyjskie pieczywo, idealnie pasujące do każdego rodzaju indyjskiego curry. Skoro co jakiś czas przygotowuję dania kuchni indyjskiej, należało pofatygować się również o przygotowanie oryginalnych dodatków do tych dań. W planach mam jeszcze wypiek chlebków naan. Tandori roti są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu dlatego jeżeli często przygotowujecie curry, szczerze polecam podanie go właśnie z tym pieczywem. Przepis pochodzi z bloga Femmehavenn z tą różnicą, że moje chlebki upiekłam w piecu, a nie na patelni.

Składniki (na 8-10 sztuk):

2 i 1/4 szklanki pszennej mąki razowej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody (dałam trochę mniej, to zależy od konsystencji ciasta)

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy olej i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodajemy jogurt, mieszamy i zaczynamy wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto, stopniowo dolewając wody. Ciasto musi mieć taką konsystencję, by nie było zbyt twarde ale i nie przyklejało się do rąk, żeby można je było bez problemu rozwałkować.
Z ciasta lepimy kulę i odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na około pół godziny. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na okrągłe lub owalne placuszki o grubości około 3-4 mm. Piekarnik rozgrzewamy do 240OC (wraz z blachą, na której będziemy piec tandoori roti). Chlebki układamy na gorącej blasze i pieczemy partiami do momentu zezłocenia (trwa to około 3-4 minut – w moim piekarniku). Przed podaniem, jeszcze ciepłe smarujemy masłem.

Smacznego!