Przepyszny, delikatny łosoś z interesującym dodatkiem, jakim jest cukiniowe „spaghetti” skropione odrobiną aromatycznego oleju sezamowego. Cukiniowe spaghetti możemy bardzo szybko przygotować posiadając odpowiednią obieraczkę do warzyw (poniżej znajduje się jej zdjęcie). Ja swoją kupiłam w dyskoncie na b i jestem z niej bardzo zadowolona. Jeżeli takowej nie posiadamy, możemy zwykłą obieraczką przygotować cukiniowe tagliatelle, takie jak w tym przepisie.

Składniki (na 2 porcje):

2 filety łososia o wadze około 150 g każdy
2 małe cukinie (lub 1 większa, ale nie przerośnięta)
sok z cytryny
sól
łyżeczka oleju sezamowego
sos winny z mascarpone:
1/3 szklanki półwytrawnego białego wina
2 łyżeczki mascarpone
100 ml słodkiej śmietany 12%
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Łososia pozbawiamy skóry. Filety myjemy, osuszamy, z obu stron skrapiamy sokiem z cytryny i lekko solimy. Odstawiamy na bok. W międzyczasie przygotowujemy sos: do rondelka wlewamy wino, dodajemy mascarpone i śmietankę. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i na niewielkim ogniu całość gotujemy około 5 minut, by sos lekko się zredukował. Na sam koniec wrzucamy posiekany koper i sos zestawiamy z ognia.
Gdy sos się gotuje na suchej teflonowej patelni smażymy łososia – około 4 minut z każdej strony na średnim ogniu. Gdy się usmaży, pozostawiamy w cieple. W międzyczasie przygotowujemy cukiniowe spaghetti (lub tagliatelle): Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy na desce do krojenia i obieraczką przeciągamy od góry do dołu warzywa krojąc cienkie plastry. Co jakiś czas cukinię obracamy, tak, by w przekroju była kwadratowa. Obieramy cukinię w ten sposób do momentu, gdy zobaczymy ziarenka. One nie będą nam potrzebne. Cukiniowy makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i obgotowujemy około 2 minut. Dokładnie odcedzamy i delikatnie (żeby nie uszkodzić „makaronu”) mieszamy z łyżeczką oleju sezamowego.
Na talerzu układamy gniazdko z cukinii, a na środku umieszczamy łososia, którego polewamy winnym sosem.

Smacznego!