Dzisiaj prosty przepis na faszerowane jajka. Doskonały pomysł na śniadanie lub imprezową przekąskę.

Składniki (na 6-8 połówek):

3-4 duże jajka
100 g świeżego łososia bez skóry (filetu)
3 kopiaste łyżeczki ricotty
pół pęczka koperku
szczypta soli
sok z cytryny
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół i łyżeczką lub małym nożykiem wyciągamy żółtka, starając się nie uszkodzić białka. Żółtka nie będą nam potrzebne, możemy np. w innej miseczce wymieszać je z ricottą lub majonezem, dodać suszone pomidory itp. i otrzymamy pastę na kanapki.
Przygotowujemy pastę z łososia: surowego skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i obsmażamy na suchej patelni teflonowej po około 4 minuty z każdej strony. Zimnego łososia rozdrabniamy widelcem i dokładnie łączymy z ricottą. Pasta nie musi być całkiem gładka. Można pozostawić większe kawałki łososia. Następnie pastę doprawiamy pieprzem, dodajemy posiekany koperek i faszerujemy nią jajka. Do faszerowania jajek możemy użyć szprycy, wówczas całość będzie ładnie się prezentować.

Smacznego!