Mój pomysł na urozmaicenie zwykłej zupy pomidorowej. Pasta curry nadaje pomidorówce ciekawy, cytrynowo-ostry posmak. Przepis polecam miłośnikom kuchni orientalnej (w szczególności tajskiej) ale nie tylko.

Składniki:

2 udka kurczaka bez skóry
300 g włoszczyzny (bez kapusty) pociętej w paski (może być mrożonka)
100 g ryżu (najlepiej jaśminowego)
400 g passaty pomidorowej (lub 200 g koncentratu pomidorowego)
1 cebula
3 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej
pół łyżeczki imbiru w proszku
2 liście kaffiru (opcjonalnie)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy umyte i osuszone udka. Zalewamy 1,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szum i zmniejszamy ogień. Dorzucamy cebulę (w całości) i odrobinę soli. Gotujemy około 40 minut. Następnie dodajemy włoszczyznę i po upływie 10 minut wlewamy passatę pomidorową. Dodajemy pastę curry, liście kaffiru (opcjonalnie), suszony imbir i czerwoną paprykę. Gotujemy razem około 10 minut po czym z zupy wyciągamy udka (obrane z nich mięso możemy wrzucić później do zupy) i cebulę. Następnie do zupy dodajemy ryż i gotujemy około 10 minut. Ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.

Smacznego!