Moje ulubione placki to jakiekolwiek warzywne, byle pieczone :) Nie widzę sensu smażenia placków na oleju, bo z wartościowego, warzywnego dodatku do obiadu stają się nasączoną tłuszczem bombą kaloryczną. Te z pieca po pierwsze są zdrowsze, a po drugie smakują o niebo lepiej. Jeżeli nie mamy ochoty na „odpalanie” piekarnika, zawsze możemy je też „usmażyć” na suchej teflonowej patelni.

Składniki (na około 12-15 dużych placków):

2 średniej wielkości cukinie
6-8 dużych pieczarek
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
odrobina oleju do posmarowania blaszki

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy, by odciekła. Pieczarki również ścieramy na tarce o dużych oczkach i przesmażamy na suchej patelni o nieprzywierającym dnie, aż odparuje z nich woda. Po około pół godzinie, gdy cukinia puści sok, solidnie ją odciskamy. Następnie w misce łączymy cukinię z pieczarkami, jajkiem i mąką. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jak najbardziej można też dodać swoje ulubione zioła. Ja ich nie dawałam, żeby nie „zaburzyły” pieczarkowego smaku placków. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skropionym odrobiną oleju, łyżką formujemy dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170OC na około 20-30 minut. Wyciągamy, gdy lekko się zezłocą. Podajemy jako dodatek np. do mięsa.

Smacznego!