Hummus w cudzysłowie, ponieważ ten prawdziwy, oryginalny przygotowywany jest z ciecierzycy (przepis znajdziecie tu). Zawsze jednak warto poeksperymentować w kuchni, ponieważ możemy uzyskać nowe, ciekawe smaki. Hummus z bobu wyszedł przepyszny. Za sprawą tahini podobny w smaku do tego z ciecierzycy jednak z wyczuwalną nutą bobu.

Składniki:

250 g bobu (świeżego lub mrożonego)
3 łyżeczki tahini (przepis na nią znajdziecie tu)
ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, mielona chili
odrobina zimnej, przegotowanej wody
łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

Bób wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut soląc wodę dopiero pod koniec. Bób musi być ugotowany ale nie rozgotowany. Następnie obieramy go z łupin i miksujemy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny. Masa będzie bardzo gęsta dlatego dolewamy po odrobinie przegotowanej wody tak, by uzyskać pożądaną przez nas konsystencję. Uzyskaną pastę doprawiamy solą i chili oraz dodajemy posiekany koperek.
Podajemy np. jako dip do warzyw lub zamiast masła jako smarowidło na kanapki.

Smacznego!