Hasło na dziś: wieprzowina w porach po bułgarsku. Por to jedno z moich ulubionych warzyw. Do tego stopnia, że wyjadam ugotowanego w całości pora z rosołu. Mniam :) Lubię go także jako dodatek do sałatek w zastępstwie cebuli oraz we wszelkiego rodzaju sosach, tak jak w dzisiejszym przepisie. Kawarma może brzmi obco i skomplikowanie, ale przygotowanie tej potrawy jest naprawdę bardzo łatwe. Przepis pochodzi z książki „Kuchnie Świata”.

Składniki (na 4 porcje):

50 dag szynki wieprzowej (można zastąpić mięsem drobiowym)
2 duże pory (bez liści)
1 cebula
2 marchwie
1 papryczka chili
2 liście laurowe
1/2 pęczka natki pietruszki
4 łyżki oleju
sól
marynata:
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka mielonej papryki słodkiej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wytrawnego wina (czerwonego lub białego)

Przygotowanie:

Z wina, koncentratu pomidorowego, słodkiej papryki i pieprzu przygotowujemy marynatę. Mięso kroimy w niedużą kostkę, marchewkę w plasterki lub półplasterki i razem, na 2 łyżkach oleju przesmażamy do zrumienienia się mięsa. Następnie marchew z mięsem mieszamy z marynatą i odstawiamy na godzinę.
Na pozostałych 2 łyżkach oleju smażymy por pokrojony w talarki z cebulą pokrojoną w piórka. Gdy się zeszklą podlewamy połową szklanki wody i dusimy około 5 minut. Dodajemy mięso i marchew wraz z marynatą, pokrojoną i pozbawioną nasion chili, liście laurowe i sól do smaku. Dusimy do miękkości i do momentu zgęstnienia sosu. Gdyby sos już zgęstniał, a mięso jeszcze było twarde, podlewamy odrobiną wody i dalej dusimy do miękkości. Podajemy z ryżem lub ziemniakami bądź jako samodzielne danie.

Smacznego!