Kolejny przepis na makaron z serii „łatwy i szybki w przygotowaniu, pyszny w jedzeniu”. Generalnie dania z makaronem nie należą do trudnych i pracochłonnych i to jest ich ogromną zaletą, gdy na szybko trzeba przygotować obiad. Poza tym są to tak uniwersalne dania, że nie znam osoby, której makaron by nie smakował. A ten z sosem z cukinii i kurczakiem to naprawdę udane połączenie. Przepis stworzyłam jako alternatywę do makaronu z brokułami i gorgonzolą, bo akurat tej ostatniej moja druga połówka nie cierpi.

Składniki (na 2 porcje):

50-100 g makaronu pappardelle (lub innego dowolnego)
1 mała cukinia
pojedyncza pierś kurczaka
100 ml słodkiej śmietanki 12%
2- 3 łyżeczki mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju
ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę lub paseczki. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na oleju podsmażyć pokrojonego kurczaka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Chwilę razem poddusić, a następnie dodać mascarpone i śmietankę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można również dodać odrobinę mielonej chili.
W międzyczasie makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i od razu wrzucamy do sosu. Mieszamy i podajemy.

Smacznego!