Koper włoski alias fenkuł charakteryzuje się ciekawym, lekko anyżowym smakiem. Wiem, że nie każdemu przypadłby on do gustu, ale warto próbować. Mi smakuje zarówno zapiekany jak i we wszelkiej maści surówkach. Dzisiaj przedstawiam przepis na koper zapiekany z parmezanem i tymiankiem. Obiecuję, że pojawi się jeszcze kilka innych pomysłów na fenkuł.

Składniki:

2 średniej wielkości fenkuły
3/4 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
50 g startego parmezanu
łyżeczka suszonego tymianku
sok z połowy cytryny
sól
masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Odkrawamy końcówki kopru włoskiego (górne zdrewniałe „patyki” i dolne łączenie liści). Koper kroimy w plastry wzdłuż boków. Krojąc w poprzek nie wyjdą nam zwarte plastry tylko półksiężyce. W garnku zagotowujemy wodę z solą i sokiem z cytryny. Wrzucamy pokrojony fenkuł i gotujemy około 12 minut do miękkości. Odcedzamy i układamy go w wysmarowanej masłem foremce do zapiekania (najlepiej jedną warstwą). Podlewamy bulionem i całość obficie posypujemy tymiankiem i parmezanem. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 170OC do zrumienienia parmezanu.
Tak przygotowany fenkuł jest świetnym dodatkiem do obiadu.

Smacznego!