Przepis na makaron w tej wersji dostałam od czytelnika mojego bloga w postaci filmiku, z prośbą o przygotowanie takiej potrawy. Dziękuję za niego, bo naprawdę makaron wyszedł przepyszny i jest wart polecenia. Co najważniejsze, jest to też bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie typu stir fry. Zapraszam.

 

Składniki (na 2 porcje):

pojedyncza pierś kurczaka
100 g makaronu chow mein
marchewka pokrojona w słupki
kiełki fasoli mung (ilość według uznania)
dymka ze szczypiorem
1 łyżka ostrego sosu chili
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
szczypta soli
2 łyżeczki oleju sezamowego (z prażonych ziaren)
2-3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Dla własnej wygody wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, żeby mieć je pod ręką podczas gotowania, bo dania stir fry robi się bardzo szybko i może nie być czasu np. na pokrojenie kurczaka. Dlatego wcześniej dymkę ze szczypiorem siekamy, marchewkę kroimy w słupki a pierś kurczaka w cienkie plasterki. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy marchewkę pokrojoną w słupki i na dużym ogniu przesmażamy ją około 2-3 minut. Następnie dodajemy kiełki fasoli mung i posiekaną dymkę ze szczypiorem. Smażymy kolejną minutę. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy makaron, ostra pastę chili, sos sojowy, sos rybny i odrobinę soli. Dokładnie mieszamy i przesmażamy jeszcze minutę. Na samym końcu dodajemy olej z prażonych ziaren sezamu i od razu podajemy.

Smacznego!