Dziś bez zbędnego gadania: prosty przepis na makaron dla amatorów drobiu i bakłażana. Zapraszam

Składniki (na 2 porcje):

100 g dowolnego makaronu
1 średniej wielkości bakłażan
1 pojedyncza pierś kurczaka
puszka pomidorów krojonych
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz, chili
łyżka suszonego oregano
łyżka suszonej bazylii
szczypta suszonego cząbru i majeranku
szczypta cukru
łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka oleju
opcjonalnie parmezan do posypania potrawy

Przygotowanie:

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy odrobiną soli i chili i przesmażamy na suchej patelni teflonowej w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Odstawiamy kurczaka na bok. Bakłażana myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej bakłażana i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, szczyptę cukru, wszystkie zioła i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Dusimy aż bakłażan zmięknie po czym do sosu wrzucamy kurczaka. Dodajemy ocet balsamiczny i całość podgrzewamy.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Ugotowany dodajemy do ciepłego sosu, dokładnie mieszamy i podajemy. Całość możemy posypać startym parmezanem.

Smacznego!