Tradycyjnie Włosi przygotowują spaghetti alla puttanesca. Ja tym razem zrobiłam inaczej – z pappardelle, jednak generalnie do tego dania można użyć każdego rodzaju długiego makaronu (spaghetti, tagliatelle, linguine). Nazwa tego dania w literalnym przekładzie to „spaghetti według kobiety lekkich obyczajów”, żeby nie powiedzieć dosadniej ;) Sos jest bardzo ciekawy w smaku – lekko słonawy za sprawą kaparów i anchois oraz ostry dzięki papryczce chili. Dopełnieniem i bazą sosu są pomidory. Sos charakteryzuje się tym, że podczas jego przygotowania nie używamy soli, ponieważ anchois i kapary są wystarczająco słone.

Składniki (na 2 porcje):

150 g długiego makaronu (spaghetti, pappardelle itd.)
6 pomidorów (jeżeli mamy do dyspozycji wyłącznie marnej jakości, używamy pomidorów z puszki)
2 ząbki czosnku
1-2 papryczki chili pozbawione pestek
5-6 filecików anchois
10 czarnych oliwek
3 łyżeczki kaparów
opcjonalnie mielone chili i pieprz
2 łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy pomidory. Sparzamy je wrzątkiem, po czym obieramy ze skóry. Gniazda nasienne możemy usunąć, ale możemy je też zostawić (ja zostawiłam). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekany i zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną w paseczki papryczkę chili. Przesmażamy około 30 sekund. Dodajemy posiekane fileciki anchois i smażymy je do momentu aż się rozpłyną. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w plasterki oliwki i wypłukane z nadmiaru soli kapary. Jeżeli lubimy bardzo pikantne dania, doprawiamy jeszcze do smaku chili i pieprzem.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy (nie przelewamy wodą!), mieszamy z gorącym sosem i szybko podajemy.

Smacznego!