Porwałam się na kukurydziane tortille bez dodatku mąki pszennej. Wyszły bardzo smaczne, choć z lekka twardawe. Prawdopodobnie zbyt długo podpiekałam je na patelni, a być może taka ich specyfika. Nie wiem, bo to moje pierwsze podejście do nich, ale na pewno sprawdzę i dam znać. W każdym bądź razie kukurydziany smak to zrekompensował. Żeby należycie wykorzystać tortille przygotowałam z nich quesadille z sosami, dzięki którym fajnie zmiękły. Pierwsze w wersji delikatnej, serowej, drugie HOT z pikantnym sosem chili. W sam raz na imprezę.

 

Składniki (na 6-8 sztuk tortilli, 3-4 quesadille):

tortille kukurydziane:
250 g mąki kukurydzianej
1,5 szklanki wrzątku
1/2 łyżeczki soli
quesadille:
kukurydziane tortille
12 łyżek startego żółtego sera
kilka plastrów dobrej wędliny lub kiełbasy
pół papryki (żółtej lub czerwonej) pokrojonej w kostkę
3 garście rukoli
4 łyżeczki ricotty
2 łyżeczki jogurtu greckiego
kiełki brokułu lub rzodkiewki
3 łyżki ketchupu
3 łyżeczki ostrego sosu chili
1 papryczka chili
1-2 pomidory pokrojone w plasterki
sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

Tortille: do miski przesiewamy mąkę z solą. Wlewamy wrzątek i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie przystępujemy do wyrabiania ciasta. W razie potrzeby dolewamy wody. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleiste. Z ciasta formujemy kulki, trochę większe niż orzech włoski. Po kolei umieszczamy je między dwoma kawałkami (o średnicy około 25 cm) folii spożywczej lub czystych woreczków do żywności. Każdą kulkę ciasta dokładnie i silnie dociskamy odpowiednio dużą, drewnianą deską do krojenia. Tak przygotowaną tortillę delikatnie odklejamy od folii i smażymy na suchej patelni teflonowej po około 3-4 minuty z każdej strony, aż ciasto przestanie być surowe. Gotowe tortille przekładamy na talerz.
Qusadille serowe (na 2 sztuki przygotowane czterech tortilli): w miseczce mieszamy ricottę z jogurtem greckim, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Przygotowaną masą smarujemy każdą z 4 tortilli. 2 tortille odkładamy na bok, a na pozostałych dwóch układamy kolejno na całej tortilli: po 2 łyżki startego sera, rukolę, kiełki, paprykę, wędlinę i ponownie ser. Dociskamy drugim plackiem, delikatnie przenosimy na patelnię (lub od samego początku na zimnej patelni kładziemy placek i na nim układamy farsz). Podpiekamy na małym ogniu, najpierw około 6 minut (do roztopienia sera), po czym przewracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 3 minuty. W ten sam sposób postępujemy z drugą quesadillą. Gotowe kroimy w ćwiartki.
Qesadille chili (na 2 sztuki przygotowane czterech tortilli): w miseczce mieszamy ketchup z pastą chili. Przygotowanym sosem smarujemy każdą z 4 tortilli. 2 odkładamy na bok, a na pozostałych dwóch układamy po 2 łyżki startego sera, odrobinę rukoli, pokrojone w plasterki papryczkę chili i pomidora, wędlinę i ponownie ser. Dociskamy drugim plackiem, delikatnie przenosimy na patelnię (lub od samego początku na zimnej patelni kładziemy placek i na nim układamy farsz). Podpiekamy na małym ogniu, najpierw około 6 minut (do roztopienia sera), po czym przewracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 3 minuty. W ten sam sposób postępujemy z drugą quesadillą. Gotowe kroimy w ćwiartki. Podajemy z ulubionym sosem na bazie jogurtu greckiego np. z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Smacznego!