Ostatnio kulinarnie modny stał się między innymi jarmuż. Z tego, co obserwuję może nie aż tak modny jak topinambur i skorzonera  (swoją drogą mnie skorzonera nie zachwyciła w ogóle i raczej nie zamierzam więcej niczego z niej przygotowywać; dla mnie przereklamowany korzeń). Jarmuż mogę polecić z czystym sercem, bo odpowiednio przygotowany jest smaczny, a co najważniejsze wartościowy – zawiera dużo wapnia, witaminę K, witaminy A i C, żelazo oraz wiele innych składników działających przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie. Młode listki jarmużu możemy spożywać w sałatkach, z kolei starsze liście najlepiej poddać obróbce termicznej (zblanszować lub podsmażyć) i oderwać od nich twardy nerw (nie oderwałam go wcześniej, co widać na zdjęciu, więc musiałam się z tym „bawić” podczas jedzenia; ale człowiek uczy się na błędach).

Dzisiaj prezentuję zapiekankę z jarmużem, pieczarkami, ziemniakami, cukinią i jajkami.

Składniki:

5 ziemniaków
1 średniej wielkości cukinia
500 g pieczarek
250 g świeżego jarmużu
4 jajka
5 łyżek parmezanu lub innego, dość ostrego w smaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
masło lub olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
sos:
5 łyżek startego cheddara (ewentualnie innego żółtego sera)
2 łyżki ricotty
1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1/3 szklanki śmietanki 30%
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Obgotowujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Cukinię myjemy i kroimy w plastry, które następnie również obgotowujemy około 5 minut.
Pieczarki myjemy i ewentualnie obieramy, kroimy w plasterki. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Jarmuż dokładnie płuczemy i liście pozbawiamy grubych nerwów. Na kapce oleju szklimy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy jarmuż, który obsmażamy aż zwiędnie.
Przygotowujemy sos: w rondelku podgrzewamy bulion, dodajemy starty cheddar (lub inny ser), który powinien się rozpuścić. Następnie dodajemy ricottę i śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem. Na dnie układamy warstwę plastrów ziemniaków, a na nich plastry cukinii. Zalewamy przygotowanym sosem serowym. Następnie układamy warstwę podsmażonych pieczarek z cebulą. Posypujemy je startym parmezanem lub innym ostrym w smaku. Na ser wykładamy podsmażony jarmuż. Robimy w nim cztery wgłębienia, w które następnie wbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Zapiekankę pieczemy w 180OC, pod przykryciem, mniej więcej w środkowej części piekarnika. Po około 20 minutach zdejmujemy przykrywkę, a naczynie żaroodporne ustawiamy bliżej górnej grzałki. Zapiekanka jest gotowa, gdy białka jaj się zetną.

Smacznego!