Pomysł na muffiny z orzechami włoskimi, z użyciem minimalnej ilości tłuszczu (wszak orzechy mają go same w sobie). Dodatkowo cukier zastąpiłam cukrem pudrem, który jest tak samo słodki, a jego jedna szklanka zawiera prawie o połowę mniej kalorii niż zwykłego cukru. Do muffinów dodałam także żurawinę, która przełamała smak orzechów. Polecam je jako słodką przekąskę.

Składniki (na 12 małych muffinków):

3/4 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka uprażonych na suchej patelni, a następnie zmielonych orzechów włoskich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 lub 1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
2 kopiaste łyżki jogurtu
1 jajko
2 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub rzepakowego)
3 garście uprażonych i grubo posiekanych orzechów włoskich
2 garści suszonej żurawiny (ewentualnie rodzynków)
pół tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji
masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Najpierw mieszamy w oddzielnych miskach składniki suche (mąki, zmielone orzechy, cukier puder i proszek do pieczenia) i mokre (mleko, jajko, olej, jogurt). Następnie do suchych składników dodajemy składniki mokre i dokładnie mieszamy. Dodajemy po 2 garście posiekanych orzechów i suszonej żurawiny, mieszamy i nakładamy ciasto do foremek. Pieczemy około 20-25 minut w 170OC. Upieczone i ostudzone muffiny dekorujemy. W tym celu, w kąpieli wodnej topimy czekoladę. Każdego muffina zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie a następnie w pozostałych, posiekanych orzechach. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

Smacznego!