Dostałam ogromne pieczarki, które aż się prosiły o farsz :) Powstał farsz na szybko – z tartej bułki, parmezanu i ziół. Połączenie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Nie spodziewałam się, że aż tak bardzo. Polecam jako przekąskę na imprezy lub przystawkę przed daniem głównym.

Składniki (na 8 sztuk):

8 dużych pieczarek
6 czubatych łyżek tartej bułki
3 czubate łyżki startego (na drobnych oczkach tarki) parmezanu lub innego twardego sera
2 łyżki oleju
1 szalotka lub mała cebula
2 łyżki posiekanego koperku
łyżka posiekanej świeżej bazylii
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy ze skórki i wycinamy im trzonki. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na jednej łyżce oleju. W misce mieszamy tartą bułkę, straty ser, posiekane zioła, cebulkę wraz z olejem, na którym się smażyła i pozostałą łyżkę oleju. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Farsz wkładamy do pieczarek, lekko go dociskając. Żaroodporne naczynie wykładamy folia aluminiową (błyszczącą stroną do góry), którą następnie lekko smarujemy olejem. Na posmarowanej folii układamy pieczarki. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170OC na około 20-30 minut. Wyciągamy, gdy zezłoci się wierzch tartej bułki.

Smacznego!