Ludzie mają różne gusta… Ja na przykład nie za często jadam mięso, ale moja druga połówka bez mięsa nie wyobraża sobie obiadu. I tyle…, wszak o gustach się nie rozmawia, ale żeby pogodzić nasze upodobania, często przygotowuję jedno danie w dwóch wersjach – jarskiej i mięsnej. Właśnie w ten sposób powstały dwa przepisy na faszerowane makaronowe muszle – jeden farsz to mięso mielone z serem, drugi – botwinka z ricottą. Dziś przedstawię przepis na wersję jarską.

Składniki (na 2 porcje):

16-20 dużych makaronowych muszli
pęczek botwinki
100 g serka ricotta
sól, pieprz do smaku
ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sos pomidorowy:
1 cebula
ząbek czosnku
puszka pomidorów
suszona bazylia, oregano i majeranek
szczypta cukru
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie myjemy, żeby piasek nie chrzęścił nam w zębach :) Oddzielnie drobno kroimy łodygi i oddzielnie liście. Większe buraczki możemy obrać, drobno pokroić i dodać do łodyżek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy posiekany, roztarty czosnek. Dodajemy łodyżki i buraczki, chwilę przesmażamy po czym podlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu aż botwina zmięknie, a woda odparuje. Wówczas dodajemy liście botwinki i smażymy do momentu aż zwiędną, a na patelni nie będzie wody. Studzimy i łączymy z ricottą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy: na oleju podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, a następnie pomidory. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem, chili i ziołami. Smażymy tak długo, aż woda odparuje i sos stanie się gęsty.
Muszle gotujemy w osolonej wodzie około 6 minut, tak al dente. Nie mogą być twarde ani rozgotowane. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. Na nim układamy muszle makaronowe. Każdą z muszli napełniamy przygotowanym farszem. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170OC. Zapiekamy około 20 minut. Przed podaniem muszle możemy posypać startym parmezanem.

Smacznego!