Dostałam na ryneczku piękne, krajowe truskawki. O dziwo cena, jak na wczesny sezon na nie, była niska – 5 zł za kilogram. I jak tu nie skorzystać z takiej okazji? ;) W sezonie warto jeść dużo truskawek, ponieważ są niesamowicie wartościowymi owocami. Są bogate w witaminę C, żelazo, wapń, fosfor, magnez i mangan. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco. Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym są polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek *. Dodatkowo, właściwości moczopędne pozwalają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, co sprzyja między innymi walce z cellulitem.

Dzisiaj truskawki w wydaniu wytrawnym – w sałatce z mozzarellą i rukolą. Warto spróbować, bo smaki naprawdę nieźle się komponują.

Składniki (na 3-4 porcje):

1 kulka mozzarelli
3 garście rukoli
kilka porwanych listków sałaty lodowej
około 12 truskawek, umytych i pozbawionych szypułek
1 duży pomidor
gałązka koperku do dekoracji
sos do sałatki:
8 truskawek
1 łyżka oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
1 łyżka octu balsamicznego (lub białego winnego)
pół łyżeczki ostrej musztardy
pół łyżeczki miodu (jeżeli truskawki są kwaśne, wówczas całą łyżeczkę)
odrobina soli i pieprzu

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sos: umyte, pozbawione szypułek truskawki miksujemy do uzyskania płynnej konsystencji. Do sosu dodajemy pozostałe składniki – olej, ocet balsamiczny, musztardę, miód, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Mozzarellę i pomidora kroimy w kosteczkę, truskawki w plasterki lub gdy są mniejsze, na połówki. Na talerzach układamy sałatę lodową, rukolę, pokrojoną mozzarellę, kawałki pomidorów i truskawki. Całość polewamy sosem w ilości według uznania i dekorujemy koperkiem.

Smacznego!