Szynka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cebuli i czosnku. Do tego świeża, chrupiąca sałatka z młodej kapusty i fajne danie obiadowe gotowe.

 

Składniki (na 4 porcje):

4 sznycle z szynki wieprzowej o wadze około 150-200 g każdy
słodka mielona papryka, sól, pieprz
1 płaska łyżka klarowanego masła
pół szklanki czerwonego wina
1/3 bulionu drobiowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 łyżeczki mąki pszennej
1/4 szklanki zimnej wody do rozrobienia mąki

surówka z młodej kapusty:

pół małej główki młodej kapusty
pół pęczka kopru
pół pęczka szczypioru
6 rzodkiewek
4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12% lub 18%
2 łyżki octu winnego białego
szczypta soli i pieprzu
trochę większa szczypta cukru

Przygotowanie:

Sznycle myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy na godzinę. Po godzinie, na patelni rozgrzewamy masło klarowane i kładziemy sznycle. Obsmażamy z obu stron na dość dużym ogniu do zrumienienia. Zmniejszamy ogień, dorzucamy posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki i smażymy razem około 3 minut. Podlewamy winem i bulionem i na małym ogniu dusimy około godzinę. Po godzinie sznycle zdejmujemy z patelni. W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę i ciągle mieszając dolewamy ją do sosu. Zagotowujemy, wrzucamy sznycle i jeszcze chwilę razem dusimy. Podajemy z surówką z kapusty.

Surówka z młodej kapusty: kapustę dość drobno szatkujemy, dodajemy do niej posiekany koper, szczypior i pokrojone rzodkiewki. Całość mieszamy z sosem jogurtowym powstałym z wymieszania jogurtu, octu, cukru, soli i odrobiny pieprzu.

Smacznego!