Prosta pasta jajeczna w dwóch wersjach – cięższej z majonezem i lżejszej z ricottą. Do tego duża ilość świeżych ziół i pyszna pasta na kanapkę gotowa. Zapewniam, że długo w lodówce nie postoi.

 

Składniki (na 2 pasty):

6 jajek (po 3 na każdą z past)
pół dużego pęczku koperku
pół pęczku szczypioru
2-3 czubate łyżeczki majonezu
1 czubata łyżeczka jogurtu greckiego
2 łyżeczki ricotty
sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, następnie ścieramy je na tarce (po 3 na każdą z past, do oddzielnych naczyń). Koperek i szczypior drobno siekamy, dodajemy do każdej z past. Następnie do jednej dodajemy majonez, a do drugiej jogurt grecki oraz ricottę. Każdą przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!