Kolejny przepis na żołądki :) Tym razem w sosie chrzanowo-koperkowym. Jeżeli mamy szybkowar, to danie przygotowuje się w iście ekspresowym tempie. Jeżeli nie jesteśmy w jego posiadaniu, potrwa to nieco dłużej, ale warto :)

Składniki (na 3 porcje):

500 g żołądków indyczych lub kurzych
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka koperku
3-4 czubate łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka
2 czubate łyżeczki mąki pszennej
woda do rozrobienia mąki
łyżeczka klarowanego masła
2 liście laurowe
sól, pieprz

Przygotowanie:

Żołądki myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Na maśle szklimy posiekaną w kostkę i osoloną cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy do niej przetarty z solą czosnek. Do szybkowaru wkładamy żołądki, cebulę i czosnek. Zalewamy około 1 i 1/4 szklanki wody, lekko solimy i wrzucamy liście laurowe. Gotujemy około 20 minut.
Jeżeli nie mamy szybkowaru to do garnka wkładamy te same składniki i podlewamy 1 i 1/2 szklanki wody. Dusimy do miękkości (co zajmie około 1,5 h w zależności od wielkości kawałków) w razie czego uzupełniając wodę.
Miękkie żołądki wyławiamy na talerz, a z otrzymanego sosu przygotowujemy sos chrzanowo-koperkowy. Zagotowujemy go i dodajemy chrzan. Mąkę dokładnie rozrabiamy z zimną wodą i cały czas mieszając wlewamy ją do sosu (gdyby sos nadal był zbyt rzadki redukujemy go chwilę). Zagotowujemy i dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy do smaku. Wrzucamy żołądki i jeszcze chwilę lub dwie razem gotujemy.

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z wody.
Smacznego!