Fantastyczne połączenie łososia z aromatycznym sosem na bazie mleka kokosowego. Do tego surówka o orientalnej, pikantnej i słodko-kwaśnej nucie. Szybki i smaczny obiad, gotowy w zaledwie 20 minut (nie licząc czasu marynowania).

 

Składniki (na 2 porcje):

2 filety z łososia o wadze około 150-200 g każdy, bez skóry
pół puszki mleka kokosowego
3-4 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie 2 listki limonki kaffir lub skórka otarta z połowy limonki lub cytryny
2 łyżki sosu sojowego, pieprz

surówka:
pół opakowania mieszanki sałat (dowolnej)
garść świeżego młodego szpinaku
mała kalarepka lub pół większej
po garści kiełków cebuli i brokuła
1/4 żółtej papryki
1 mały pomidor
łyżka ziaren sezamu
4 łyżki gotowego słodkiego sosu chili
1 łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka oleju sezamowego
łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

Łososia płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: mleko kokosowe mieszamy z cytryną, sosem sojowym, pieprzem i listkami kaffiru (lub skórki z cytryny). Filety umieszczamy w pojemniku z marynatą, dokładnie je nią pokrywając. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Następnie za pomocą łyżki zbieramy z łososia jak najwięcej marynaty i smażymy go na suchej patelni teflonowej, po około 4 minuty z każdej strony. Marynatę umieszczamy na oddzielnej patelni lub w rondelku i podgrzewamy. W razie, gdyby była zbyt rzadka możemy pogotować ja trochę, żeby zgęstniała. Posłuży nam jako sos.
W międzyczasie przygotowujemy surówkę: kalarepkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę i pomidora kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy i polewamy sosem powstałym z połączenia składników. Dodajemy ziarna sezamu i całość mieszamy.
Łososia wykładamy na talerze i polewamy sosem powstałym z marynaty. Podajemy z surówką.

Smacznego!