Sezon na kurki trwa, więc trzeba korzystać i wycisnąć z nich wszystko, co najlepsze. Dobrze, że coraz częściej wysokiej jakości kurki można kupić w sklepie. Dziś przedstawiam banalnie prosty przepis na kurki zapiekane w puszystej piance z jajek. Przepis banalny, a ten smak…

Składniki (na 4 porcje; 1 porcja 191 kcal)

400g świeżych kurek
1 łyżeczka klarowanego masła
1 cebula
3 średniej wielkości jajka
50 ml (5 łyżek) słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki tartego parmezanu
łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz
masło do posmarowania kokilek (gdy nie mamy kokilek możemy wykorzystać foremkę do muffinów)

Przygotowanie:

Kurki dokładnie płuczemy i osuszamy. Na maśle podsmażamy osoloną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kurki (większe przekrawamy, mniejsze pozostawiamy w całości). Smażymy, aż z kurek odparuje cała woda. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do miski wbijamy jajka i wlewamy śmietankę. Ręczną rózgą ubijamy jajka ze śmietanką. Następnie dodajemy jogurt grecki i ubijamy ponownie. Na końcu dodajemy starty parmezan, odrobinę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Dodajemy kurki z cebulą, dokładnie mieszamy. Kokilki smarujemy tłuszczem i nakładamy do nich masę. Powinna sięgać do około 3/4 wysokości naczynia. Pieczemy około 20-25 minut w 180OC do momentu, gdy urosną i jajko się zetnie. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!