Staram się nie narzekać na pogodę, bo i tak nie mam na nią wpływu. Chociaż nie powiem, za burzą tęsknię… Póki co staram się radzić sobie w kuchni jak umiem – przygotowując dania szybko, niczego nie piekąc i wymyślając nowe chłodniki :) Teraz zajadam chłodnik z cukinii.

Składniki (na 5 porcji; 1 porcja 144 kcal):

2 średniej wielkości cukinie
bulion warzywny lub woda do ugotowania cukinii
spora szczypta suszonego tymianku
700 ml maślanki
200 g jogurtu greckiego
3 łyżki posiekanego szczypioru
4 łyzki posiekanego kopru
2 łyżki białego octu winnego
sól, dużo pieprzu

Przygotowanie:

Cukinie płuczemy, osuszamy i jeżeli mają twarda skórę, obieramy. Ścieramy na tarce i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem lub wodą w takiej ilości, by przykryć cukinię, dodajemy roztarty palcami tymianek i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut po czym studzimy np. w zlewie wypełnionym zimną wodą. Do zimnej cukinii dodajemy maślankę, jogurt grecki, koper i szczypior. Doprawiamy solą, octem i dużą ilością pieprzu. Przed podaniem schładzamy co najmniej 2-3 godziny.

Smacznego!