Croque madame to francuskie chrupiące grzanki z szynką, sosem beszamelowym i jajkiem sadzonym na wierzchu. Bardzo łatwe w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Doskonałe na śniadanie lub kolację.

Do ich przygotowania natchnęły mnie silikonowe foremki do sadzenia jajek marki Galicja dla Twojego domu. Dostałam dwie – jedną w kształcie serca, drugą w kształcie kwiatka. Przyznam szczerze, że początkowo podeszłam do nich sceptycznie – bo jak? naprawdę jajko nie wypłynie poza obręcz i zachowa swój kształt? Jakoś nie byłam przekonana… no ale na szczęście szybki test rozwiał moje wątpliwości i obawy. Na patelni rozgrzałam nieco masła, poczekałam aż patelnia się nagrzeje i położyłam na niej foremki (obręcze posiadają wygodne, ruchome rączki umożliwiające łatwe umieszczanie i zdejmowanie foremki z patelni). Następnie do każdej wbiłam po jednym jajku i smażyłam na dość niewielkim ogniu około 5 minut, do ścięcia białka. Trochę białka „dostało się” pod krawędź foremki, ale była to bardzo cienka warstwa, którą później łatwo od sadzonego oderwać łopatką. Dobrze usmażone jajko (w razie problemów ze ścinaniem możemy przykryć patelnię przykrywką, a w razie potrzeby możemy w tym celu położyć rączki obręczy) powinno samo odejść od foremki. Jeżeli jednak będziemy mieli jakiś kłopot, możemy lekko je „wypchnąć” przy pomocy łopatki. Dzięki foremkom marki Galicja dla Twojego domu jajka sadzone zyskują ciekawy kształt, którym możemy zaskoczyć naszych gości. Do kupienia przez Internet na stronie www.sklepgalicja.pl Dostępne są w różnych kolorach.

 

Składniki (na 4 porcje; 1 porcja ok. 380 kcal):

8 kromek tostowego chleba (najzdrowiej grahama z ziarnami)
4 plastry dobrej szynki
4 łyżki startego sera (najlepiej dojrzewającego np. Bursztynu ale może być inny)
sos beszamelowy
4 jajka
2 łyżeczki masła
sól, pieprz

sos beszamelowy:
kopiasta łyżka mąki
łyżka masła
szklanka zimnego mleka
szczypta soli i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Najpierw robimy sos beszamelowy. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy jasną zasmażkę. Następnie cały czas mieszając stopniowo dolewamy zimne mleko. Mieszamy energicznie, żeby nie powstały grudki. (Jeżeli jednak takowe powstaną sos możemy po przygotowaniu przecedzić przez sitko). Gotujemy ciągle mieszając około 10 minut, do uzyskania gładkiego, aksamitnego sosu. Doprawiamy go solą i gałką muszkatołową.
Rozgrzewamy piekarnik do 180OC. Przygotowujemy grzanki: wszystkie kromki smarujemy beszamelem. Na czterech układamy szynkę. Na następnych czterech starty ser żółty. Każdą kromkę z szynką przykrywamy kromką z serem (serem do góry) i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści.
W międzyczasie przygotowujemy jajka sadzone (w obręczach lub bez): na patelni topimy masło i układamy obręcze. Wbijamy do nich po jednym jajku. Smażymy na średnio-małym ogniu około 5 minut, w razie potrzeby przykrywając patelnię pokrywką. Gotowe grzanki wyciągamy z pieca i na każdej układamy po jednym sadzonym. Możemy dodatkowo polać beszamelem. Podajemy natychmiast, póki ciepłe.

Smacznego!