Obiecałam sobie, że jak tylko troszkę się ochłodzi to zrobię jakieś ciacho z jabłkami. Żeby zwiększyć ich spożycie zgodnie z ogólnopolską kampanią :) Taki antyputinowski jabłecznik ;) Wiecie, że ze mnie cukiernik raczej niedoświadczony, bo nieszczególnie przepadam za słodyczami i później nie bardzo jest komu zjeść całą blachę ciasta, ale od czego mam koleżeństwo w pracy?

Szukałam łatwego i niezbyt czasochłonnego przepisu i znalazłam taki na stronie Słodkie Fantazje. Naprawdę banalnie prosty, a smak i lekkość ciasta… wspaniałe. Po prostu rozpływa się w ustach. Przepis naprawdę wart wypróbowania, u mnie z pewnością zagości na stałe. Lekko go zmodyfikowałam, bo akurat nie miałam aromatu cytrynowego, więc dałam waniliowy i zamiast zwykłego cukru dałam puder.

 

Składniki:

4-5 jabłek
20 g stopionego masła

ciasto:
120 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka brązowego cukru
1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki aromatu waniliowego
3 jajka o temperaturze pokojowej
czubata szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki mleka o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, które następnie pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę nakrajmy (ale nie na wylot), tak jak to widać na zdjęciu.

Masło ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy waniliowy aromat i mieszamy. Dodajemy po kolei po jednym jajku, za każdym razem miksując ciasto na gładko. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Najpierw dodajemy do masy połowę mąki i 1 łyżkę mleka, miksujemy na gładko. Następnie dodajemy drugą połowę mąki i 1 lub 2 łyżki mleka i miksujemy na gładko.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (boki nie) i niczym nie smarujemy (ani boków ani spodu). Przekładamy ciasto, równo je rozprowadzając. Na cieście układamy ćwiartki jabłek. Następnie polewamy je stopionym masłem.
W przepisie podano, żeby piec 40 minut w 180OC. Ja mam mały piekarnik więc piekłam zaledwie 28 minut w 170OC. Najlepiej kontrolować stopień wypieczenia ciasta i jak się zrumieni sprawdzić je patyczkiem. Jeżeli patyczek będzie suchy, wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy lekko otwartych drzwiczkach. Następnie, gdy trochę przestygnie wyjmujemy ciasto z formy i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!