Mieliście kiedyś ochotę zaszyć się w zaciszu domowym i spędzić wieczór przy dobrym filmie? Z pewnością tak. My postanowiliśmy obejrzeć „Ojca Chrzestnego”. A skoro tematem głównym wieczoru miała być włoska mafia to i przekąski do filmu musiały wywodzić się ze słonecznej Italii. Przygotowałam pizzerinki, melona w szynce parmeńskiej, caprese inaczej – z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i carpaccio z dojrzewającej szynki. Do tego talerz serów i wędlin i można było zasiąść do oglądania.

Pizzerinki (9 sztuk)*

* aby przyspieszyć przygotowanie przekąsek, użyłam ciasta gotowego, kupowanego w rolce (jak ciasto francuskie), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by ciasto zrobić samemu

płat gotowego drożdżowego spodu do pizzy (kwadratowego w rolce)
sos pomidorowy z tego przepisu
plasterki salami
mozzarella lub tarty żółty ser
pieczarki pokrojone w plastry
oliwki pokrojone w plasterki
gorgonzola
pomidorki koktajlowe
świeża bazylia
suszone oregano.

Przygotowanie:

Płat ciasta dzielimy na 9 kwadratów (takiej wielkości, by wszystkie zmieściły się na blasze). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy sosem pomidorowym, następnie układamy dowolne składniki: salami, pieczarki, oliwki, które posypujemy suszonym oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200OC i pieczemy około 10 minut. Następnie na pizzerinkach układamy ser – plastry mozzarelli lub sera pleśniowego lub starty żółty ser. Dopiekamy jeszcze około 5 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyciągamy z pieca i przyozdabiamy plastrami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

Carpaccio z szynki dojrzewającej

Tradycyjnie carpaccio przygotowuje się z surowej polędwicy wołowej, ale musi być ona absolutnie świeża. A, że nie mam zaufanego rzeźnika a na zakupach stosuję zasadę ograniczonego zaufania, wolałam nie ryzykować, że ktoś mi wciśnie jakieś nie najświeższe mięso, od którego pochorujemy się. Tak więc zakupiłam na wagę plastry dojrzewającej szynki. Poprosiłam, by były cieniutko pokrojone.

kilka-kilkanaście cienkich plastrów dojrzewającej szynki np. parmeńskiej (w zależności od ich wielkości zostawiamy je w całości lub przekrawamy)
garść rukoli
kilka-kilkanaście wiórków parmezanu
sos balsamico:
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
odrobina soli i pieprzu

Przygotowanie:

Plastry szynki układamy na talerzu. Posypujemy rukolą w ilości, która nam odpowiada oraz wiórkami parmezanu. Z podanych składników przygotowujemy sos, który następnie przelewamy do garnuszka i redukujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji. Gdy sos ostygnie skrapiamy nim carpaccio. Jeżeli zostanie nam sos, wykorzystamy go do sałatki caprese i melona.

Caprese z pieczonych pomidorków koktajlowych:

12 małych kuleczek mozzarelli
12 pomidorków koktajlowych, cherry lub daktylowych (mogą być żółte i czerwone)
garść rukoli
kilka listków świeżej bazylii – porwanych
sos balsamico z poprzedniego przepisu na carpaccio lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Pomidorki opiekamy w piekarniku w 180OC około 10 minut (aż zacznie pękać skórka). Następnie delikatnie, by ich nie rozgnieść, obieramy je ze skórki. Na talerzu układamy rukolę, upieczone pomidorki i kuleczki mozzarelli. Posypujemy porwanymi listkami bazylii i polewamy sosem balsamicznym lub samą oliwą z oliwek.

Melon w szynce parmeńskiej

pół melona miodowego
6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)

Przygotowanie:

Melona kroimy w plastry jak arbuza. Plastry powinny mieć około 2-3 cm grubości, potrzebujemy ich 6. Odcinamy skórę, pozostawiając miękki miąższ. Każdy plaster melona przekrawamy w poprzek na pół (uzyskamy 12 kawałków). Plastry szynki przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie owijamy nimi kawałki melona. Opcjonalnie do melona możemy podać sos balsamiczny z powyższych przepisów.

Smacznego!