Pozostając w klimacie kuchni włoskiej dzisiaj prezentuję przepis na focaccię /focaccia z pomidorkami koktajlowymi. Piszę FOCACCIĘ / FOCCACIA ponieważ zauważyłam, że w Polsce pieczywo to jest odmieniane w liczbie pojedynczej, w formie żeńskiej, jednak w kilku książkach kucharskich dotyczących kuchni włoskiej ten placek, pokrojony na kawałki zwano np. rzymskie focaccia czyli liczba mnoga i rodzaj nijaki.

Focaccia to rodzaj pieczywa podawanego na przystawkę, przygotowywanego z ciasta na pizzę. W zależności od regionu Włoch możemy spotkać się z suchym plackiem posypanym tylko solą lub rozmarynem lub też plackami z pomidorkami czy oliwkami. W każdym bądź razie warto choć raz w życiu pokusić się o przygotowanie focacci. Zwłaszcza, że nie jest to pracochłonne danie.

Piekąc focaccię miałam okazję przetestować silikonową matę do pieczenia marki Galicja dla Twojego Domu. Niestety ze względu na jej rozmiary (50 x 40 cm) mogła mi jedynie posłużyć jako stolnica. Mam mały piekarnik i żeby umieścić tę matę na blasze musiałabym ją podwinąć lub przeciąć, co według mnie mija się z celem (z resztą w swojej ofercie Galicja dla Twojego domu posiada też maty w mniejszych rozmiarach). Na szczęście silikonowa mata doskonale sprawdziła się w roli stolnicy. Używałam jej w tym charakterze już kilka razy i jestem naprawdę bardzo zadowolona.
Po pierwsze, niejako przysysa się do blatu/stołu i nie „jeździ” po nim i nie przesuwa się.
Po drugie, prawie wcale nie muszę podsypywać wyrabianego ciasta mąką, po prostu nie przywiera się ono do maty.
Po trzecie bardzo łatwo się ją myje, a po użyciu można zwinąć ją w rolkę i schować.
Jest wytrzymała (ale wiadomo, nie wolno na niej niczego kroić, żeby nie przeciąć silikonu), odporna na wysoką temperaturę do 230OC, nie chłonie zapachów ani wilgoci. Posiada też fajną, naniesioną miarkę, pozwalającą nam na precyzyjne rozwałkowanie ciasta do pożądanych wymiarów (i w kształcie koła i kwadratu/prostokąta), co może mieć znaczenie jeżeli chcemy dopasować ciasto do wymiarów posiadanej tortownicy.
Jako stolnica, mata sprawdza się więc idealnie. Nie wiem jak podczas pieczenia, bo nie miałam jak sprawdzić, ale ogólnie produkt polecam. Silikonowe maty można nabyć przez w sklepie internetowym www.sklepgalicja.pl. Dostępne są w wymiarach 45×30 cm i 50×40 cm oraz w czerwonym, zielonym, żółtym i pomarańczowym kolorze.

Składniki (na 12 porcji, 1 porcja około 100 kcal)

250 g mąki pszennej
1/2 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1-1,5 łyżeczki soli
1-2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka płatków chili
7 g suszonych drożdży (całe opakowanie)
200-250g pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
oliwa z oliwek do posmarowania focacci przed pieczeniem

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, drożdże instant, oregano i płatki chili. Wodę mieszamy z 2 łyżkami oliwy i wlewamy do mąki. Zagniatamy miękkie elastyczne ciasto, które następnie na stolnicy (lub macie) solidnie wyrabiamy około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1,5 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrabiamy je ponownie, rękoma posmarowanymi oliwą z oliwek. Następnie rozciągamy ciasto na papierze do pieczenia ułożonym na blasze i palcami robimy w nim zagłębienia. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek na całej powierzchni. W utworzone zagłębienia wkładamy połówki pomidorków koktajlowych (przecięciem do góry). Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180-190OC. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, do zrumienienia wierzchu. Podajemy jako przystawkę.

Smacznego!