Przyznam się Wam, że placków ziemniaczanych nie jadłam całe wieki. Chyba dlatego, że generalnie nie lubię zapachu smażonego tłuszczu. Takie smażenie nie jest ani zdrowe ani przyjemne – nie dość, że człowiek przesiąka tym zapachem, to jeszcze kuchnię trudno wywietrzyć. Mam kilka takich swoich małych awersji, ale ta największa dotyczy właśnie smażenia na tłuszczu. I to nawet nie na całkiem głębokim, ale takim np. do 1/4 patelni. Dlatego większość dań przygotowuję po prostu je piekąc lub „smażąc” na suchej patelni teflonowej bądź na 1-2 łyżkach oleju lub masła. Zdecydowanie wystarczy, a człowiek pozostaje zdrowszy i pachnący :) Dlatego placki ziemniaczane także zostały upieczone. Zaletą pieczenia placków czy kotletów jest także to, że nie musimy nad nimi stać. Pieką się same (nawet nie trzeba ich obracać), a w tym czasie możemy oddalić się ku innym zajęciom :) Życie trzeba sobie ułatwiać, a nie komplikować.

Do placków podałam sos porowo-mięsny powstały z przetworzenia mięsa drobiowego pozostałego po ugotowaniu rosołu (udko, skrzydełka itd.)

Składniki (na 10 placków, 1 placek 63 kcal, 4 porcje sosu, 1 porcja ok. 167 kcal)

placki:
5 średniej wielkości ziemniaków
1 średniej wielkości zielona cukinia
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki otrębów pszennych
spora szczypta suszonego oregano
sól, pieprz
sos mięsno-porowy:
300 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu (lub surowa pierś kurczaka)
1 por
1 łyżeczka klarowanego masła
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach (ale nie na papkę). Cukinię (nie obieramy) ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy z ziemniakami, solimy i zostawiamy, aż puszczą wodę. Następnie całość dokładnie odciskamy. Dodajemy startą na małych oczkach cebulę, jajko, mąkę i otręby. Dokładnie mieszamy, solimy, dodajemy oregano i pieprz. Przy pomocy łyżki, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki. Pieczemy około 40 minut w 180OC.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojonego w krążki pora. Gdy por zeszkli się i zmięknie dorzucamy ugotowane mięso (lub pokrojoną dość drobno surową pierś kurczaka). Całość podgrzewamy (lub smażymy do miękkości, gdy użyliśmy surowego mięsa). Następnie dodajemy śmietanę i jogurt grecki i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy do zagotowania, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy całość około 2 minut. Żeby sos nam się nie zważył, nie przykrywamy patelni pokrywką.
Upieczone placki polewamy ciepłym sosem i niezwłocznie podajemy. Placki można też odgrzewać na suchej teflonowej patelni.

Smacznego!