Przy okazji przepisu na muszle makaronowe z ricottą i botwinką wspominałam, że męska ;) wersja muszli jest mięsna. Dzisiaj prezentuję przepis na te oto muszle z mięsem mielonym, zapiekane w sosie pomidorowym, posypane parmezanem. Danie pełnowartościowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu.

 

Przygotowując muszle makaronowe miałam okazję przetestować silikonową podkładkę pod gorące naczynia oraz silikonową łapkę ułatwiającą ich chwytanie. Oba produkty pochodzą z serii bajecznie kolorowych, silikonowych akcesoriów kuchennych marki Galicja dla Twojego Domu. Zabawna, silikonowa łapka w kształcie wesołego pieska nie tylko doskonale spełnia swoją funkcję i umożliwia chwytanie gorących naczyń (np. żaroodpornych znajdujących się w piecu), ale jest też ozdobą kuchni. Na pewno ciekawy gadżet dla gotujących mam małych dzieci. W razie, gdyby dziecko było niesforne, przy okazji kucharzenia można urządzić mały teatrzyk :) Dodatkowo łapka jest odporna na wysoką temperaturę, elastyczna, wygodna i łatwa do utrzymania w czystości.

Z podkładki pod gorące naczynia jestem bardzo zadowolona. Dzięki temu, że jest wykonana z wysokiej jakości silikonu, a do tego ma rowkowaną fakturę, nie „jeździ” po blacie. Jest wytrzymała na wysokie temperatury (ponad 200OC) i gwarantuje, że gorący garnek ustawiony na podkładce, nawet na drewnianym blacie nie pozostawi śladu. Podobnie jak pozostałe akcesoria marki Galicja dla Twojego domu jest łatwa w przechowywaniu i myciu, dobrze wykonana i kolorowa. Z czystym sercem i bez zastrzeżeń mogę ją polecić.

Silikonowa łapka i podkładka są dostępne w sklepie internetowym www.sklepgalicja.pl

 

Składniki (na 2 porcje, 1 porcja ok. 320 kcal):

Około 12-16 muszli makaronowych
200 g mięsa mielonego (może być z indyka, może być z szynki)
sól, pieprz, chili
po łyżeczce suszonego oregano i bazylii
2-3 łyżki tartego parmezanu
sos pomidorowy:
1 cebula
ząbek czosnku
puszka pomidorów (lub 5 świeżych, obranych ze skóry, pokrojonych)
suszona bazylia, oregano i majeranek
szczypta cukru
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos pomidorowy: na oleju podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, a następnie pomidory. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem, chili i ziołami. Smażymy tak długo, aż woda odparuje i sos stanie się gęsty.
W międzyczasie muszle gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Wyciągamy je i układamy każdą oddzielnie, żeby się nie posklejały.
Mięso mielone smażymy na suchej patelni teflonowej, starając się jak najbardziej rozdrobnić je łopatką, żeby zmieściło nam się do muszli. Doprawiamy je do smaku solą, pieprzem, chili, oregano i bazylią.
Na dnie każdego naczynia żaroodpornego (lub jednego dużego) rozsmarowujemy sos pomidorowy. Na sosie układamy makaronowe muszle, które następnie napełniamy mięsem mielonym. Przykrywamy folią aluminiową (matową stroną do góry) i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180OC na 20 minut. Po tym czasie naczynia/e wyciągamy, posypujemy parmezanem i zapiekamy jeszcze około 5 minut, aż ser się rozpuści.

Smacznego!