Cieszy mnie niezmiernie, że zaczyna się sezon na dynię. To jedno z moich ulubionych warzyw, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Gdy nadchodzi jesień dynia staje się jednym z głównych surowców w mojej kuchni. Dzisiaj polecam Wam prostą i szybką w wykonaniu zupę z dyni z czerwoną soczewicą na wywarze z kurczaka.

 

Składniki (na 4-6 porcji, 1 porcja 165 lub 120 kcal):

1 łyżka oleju
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek pora (biało-zielonej części)
400 g dyni, obranej ze skóry, pozbawionej pestek, pokrojonej w kostkę
5 kopiastych łyżek czerwonej soczewicy
ok. 1,5 litra wywaru z kurczaka (np. udek lub korpusu)
sól, pieprz, odrobina chili
natka pietruszki

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy wywar z kurczaka – udka bez skóry lub korpus zalewamy 1,5 l zimnej wody i zagotowujemy. Zdejmujemy szumy, solimy i gotujemy do miękkości mięsa (mięso możemy wykorzystać np. do przygotowania takiej pasty do pieczywa). W innym garnku, na oleju podsmażamy osoloną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Smażymy około minuty. Następnie dodajemy starte na tarce marchew i pietruszkę oraz pokrojonego w talarki pora. Smażymy razem około 5 minut dość często mieszając. Następnie całość zalewamy wywarem z kurczaka i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy około 5 minut i dodajemy soczewicę. Gotujemy około 6 minut, aż soczewica i dynia będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili i dodajemy natkę pietruszki.

Smacznego!