Dziś prosty przepis na pyszną potrawkę warzywną z cukinią à la węgierskie leczo. Piszę „à la”, ponieważ wbrew temu, co w Polsce nazywamy leczem, węgierskie nie zwiera ani grama cukinii, bakłażana czy innych jakkolwiek pysznych, ale niepotrzebnych w węgierskim leczo warzyw. Leczo na Węgrzech to tylko cebula, papryka, pomidory i paprykowa kiełbasa. U nas występuje z dodatkami w postaci np. cukinii czy patisona – i fajnie, bo ja takie „podrasowane leczo” bardzo lubię :)

Składniki (na 2 porcje, 1 porcja 365 kcal):

200 g dobrej kiełbasy wieprzowej
1 zielona cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 pomidorów, sparzonych, obranych ze skóry
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju
szczypta cukru
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
szczypta ostrej wędzonej papryki (opcjonalnie)
szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

W rondlu, na oleju przesmażamy osoloną cebulę pokrojoną w piórka. Gdy się zeszkli dodajemy do niej posiekane ząbki czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i cukinię. Podlewamy niewielką ilością wody (tak tylko, żeby się nie przypaliło) i dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką słodką i wędzoną, majerankiem oraz pieprzem i dusimy około 5 minut.
W międzyczasie, na suchej patelni teflonowej podsmażamy kiełbasę pokrojoną w pół-plastry. Kiełbasę dodajemy do potrawki i dusimy razem jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!