Pierwsze w tym roku grzybobranie za mną. Może wynik nie był jakiś oszałamiający, bo znaleźliśmy tylko 10 prawdziwków, 10 podgrzybków i jakieś 13 maślaków, ale na pyszne nadzienie do kisza wystarczyło. Pocieszam się, że to dopiero początek sezonu grzybowego i będzie lepiej, zwłaszcza że pogoda sprzyja wzrostowi grzybów. Zobaczymy. Póki co trzeba się delektować tym, co jest. Zapraszam Was na szybki i bardzo prosty w przygotowaniu quiche na cieście francuskim (nie miałam czasu lepić kruchego).

 

Składniki (na 4 porcje, 1 porcja ok. 420 kcal):

opakowanie ciasta francuskiego
300-400 g świeżych, przebranych i pokrojonych leśnych grzybów (najlepiej mieszanych)
3 jajka
150 g sera ricotta
2 łyżki oleju rzepakowego
biało-zielona część pora
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczone, pokrojone (np. w plastry) i osolone grzyby przesmażamy na 1 łyżce oleju, aż puszczą i następnie odparują wodę. Odstawiamy je do ostygnięcia. Na pozostałej łyżce oleju szklimy pokrojony w plasterki por, po czym także odstawiamy go do ostygnięcia.

Okrągłą formę do tart wylepiamy ciastem francuskim.

W misce dokładnie roztrzepujemy 3 jajka, dodajemy do nich ricottę i całość ubijamy na gładką masę. Solimy ją, doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Dodajemy ostudzone grzyby, podsmażonego, ostudzonego pora oraz natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy na ciasto francuskie i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190OC na około 25-30 minut (masa jajeczna powinna się ściąć, a ciasto lekko zbrązowieć). Tartę można podawać na ciepło bądź zimno, jako przystawkę.

Smacznego!