Skoro sezon na kukurydzę trwa w najlepsze, koniecznie należy przygotować z niej choć jedną potrawę :) Mój wybór padł na ostrą, meksykańską zupę z kurczakiem, fasolą i papryką. Akurat wszystkie składniki miałam pod ręką. Włącznie z piekielnie ostrymi papryczkami, o których nie mam pojęcia co to za odmiana (szukałam w Internecie ale nie znalazłam ich nazwy, a w sklepie napisali po prostu „chili”, co i tak nic nie wnosi). Powiem tylko, że dla osób przyzwyczajonych do ostrości, na garnek zupy jedna taka papryczka zdecydowanie wystarczy. A jeżeli ktoś ma mniejszą tolerancję na ostre – radzę pozbawić papryczkę ziaren lub dodać jej tylko połowę.

Zupa fajnie rozgrzewa, jest więc idealna na chłodniejsze dni. Jest też bardzo syta, więc może zostać podana jako jednogarnkowe danie.

Składniki (na 3 porcje, 1 porcja 247 kcal):

1 łyżka oleju rzepakowego
1 mała cebula lub szalotka
1 pierś kurczaka
1 kolba kukurydzy (lub 1/2 puszki kukurydzy konserwowej)
3 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
pół puszki czerwonej fasoli
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
3 pomidory, sparzone, obrane z skóry
1 papryczka chili z nasionami lub bez
1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1/4 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku

opcjonalnie kwaśna śmietana 18% lub jogurt grecki do podania

Przygotowanie:

Kolbę kukurydzy przekrawamy w poprzek na pół. Połówki kukurydzy ustawiamy pionowo na desce i ścinamy ziarna kukurydzy (nie za głęboko, żeby nie ściąć razem z kawałkiem kolby, bo ziarna będą twarde). Kolby nie wyrzucamy.

W garnku na oleju szklimy osoloną cebulę. Następnie dodajemy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Przesmażamy, aż mięso się zetnie, a następnie całość zalewamy bulionem. Dodajemy kolbę i ziarna kukurydzy. Gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Gotujemy około 3 minut po czym wyciągamy z zupy kolbę kukurydzy. Dodajemy czerwoną fasolkę z puszki, obrane, pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Doprawiamy kuminem, papryką wędzoną i słodką, ewentualnie solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5-7 minut. Zupę możemy podać z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego, które nieco złagodzą ostry smak zupy.

Smacznego!