Kurczak cacciatore to niezwykle prosty sposób przygotowania pysznego, duszonego mięsa z dodatkiem sosu pomidorowego. Do przygotowania go zainspirował mnie przepis z sierpniowego numeru „Kuchni”. Jak znalazł na obiad dla kilku osób. Do kurczaka cacciatore można użyć różnych części kurczaka np. udek w połączeniu z piersiami, można też przygotować danie tylko z udek lub tylko z piersi.

Składniki (na 4 porcje, 1 porcja ok. 320 kcal)

4 uda kurczaka (w całości) lub 4 piersi lub 2 udka, 2 piersi
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
1 puszka krojonych pomidorów
15-20 czarnych oliwek
pół łyżeczki cukru
łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
200 g pomidorków koktajlowych
sól, pieprz

Przygotowanie:

Udka i piersi solimy i pieprzymy i obsmażamy na 1 łyżce oleju na złoto z obu stron. Odkładamy na bok. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy drugą łyżkę oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, lekko ją solimy i smażymy do zeszklenia. Następnie wrzucamy ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Smażymy do ich zeszklenia. Całość zalewamy winem, zagotowujemy i gotujemy około 1 minuty. Następnie dodajemy kurczaka i dusimy w winie około 2-3 minut.
Wlewamy pomidory w puszce, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki, roztarty w palcach tymianek, liście laurowe i cukier. Całość dusimy pod przykryciem od 30 do 50 minut (piersiom wystarczy ok. 30 minut, zaś całe udka będą potrzebowały 50 minut; jeżeli udka podzielimy na 2 części to powinny dojść razem z piersiami – najlepiej sprawdzać czy mięso jest miękkie). Około 5 minut przed końcem gotowania doprawiamy sos solą i pieprzem i dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Kurczaka podajemy np. z pieczywem.

Smacznego!