Musaka jest jedną z najbardziej znanych na świecie greckich potraw, aczkolwiek podawana jest we wszystkich krajach Półwyspu Bałkańskiego oraz Turcji. Przygotowuje się ją z bakłażanów, ziemniaków, mielonego mięsa baraniego, jagnięcego lub wołowego w towarzystwie sosu pomidorowego, beszamelu i żółtego sera. Do dietetycznych dań z pewnością nie należy, ale warto spróbować jej chociaż raz w życiu ;)

Składniki (na 4 porcje, 1 porcja ok. 500 kcal):

2 średniej wielkości bakłażany
2 ziemniaki
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g mielonego mięsa wołowego
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
puszka krojonych pomidorów
suszone oregano i bazylia do smaku
szczypta cukru
sól, pieprz
1 jajko
tarty parmezan (około 6 łyżek)

sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Na 1 łyżce oleju/oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy roztarty z solą czosnek. Smażymy około minuty, po czym dodajemy mięso mielone. Smażymy, aż zbrązowieje. Następnie wlewamy wino i całość smażymy na dość dużym ogniu, aż połowa wina odparuje. Dodajemy pomidory w puszce, bazylię, oregano, cukier, sól i pieprz do smaku i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż sos porządnie zgęstnieje.

W międzyczasie bakłażany kroimy w plastry, które solimy i odstawiamy na 20 minut. Następnie wycieramy je papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy plastry bakłażana. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i także przesmażamy na patelni (około 4-5 minut z każdej strony). Możemy też ugotować całe ziemniaki na pół-twardo (ok. 10 minut) i następnie pokroić je w plastry.

Sos beszamelowy: W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy jasną zasmażkę. Następnie zestawiamy garnek z ognia i cały czas mieszając stopniowo dolewamy zimne mleko. Mieszamy energicznie, żeby nie powstały grudki. (Jeżeli jednak takowe powstaną sos możemy po przygotowaniu przecedzić przez sitko). Z powrotem ustawiamy rondel na ogniu i gotujemy sos ciągle mieszając około 10 minut, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Beszamel studzimy, po czym dokładnie mieszamy go z rozmąconym jajkiem.

Formę do zapiekania (lub 2 mniejsze jak u mnie na zdjęciu) smarujemy masłem lub olejem. Na dnie układamy wszystkie plastry ziemniaków, na nich połowę plastrów bakłażana, które posypujemy połową startego parmezanu. Następnie wykładamy mięso w sosie pomidorowym, a na mięso pozostałe plastry bakłażana. Polewamy sosem beszamelowo-jajecznym i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180OC i pieczemy około 45-50 minut (gdyby wierzch rumienił się zbyt szybko, przykrywamy naczynie folią aluminiową – błyszczącą stroną do góry).

Smacznego!

Przepis zaczerpnęłam z książki „Kuchnie Świata” Miry Bernardes-Rusin.