Zamiast nudnej, smażonej ryby z ziemniakami i surówką, polecam przygotowanie Wam na obiad takiej oto zapiekanki. Składniki podobne – ryba, włoszczyzna i ziemniaki, ale w innym połączeniu. Nakład pracy w zasadzie ten sam, ale forma podania ciekawsza, czym miło możemy zaskoczyć rodzinę.

Składniki (na 3-4 porcje, 1 porcja ok. 240-180 kcal):

400 g filetów dowolnej ryby bez skóry i ości
2 łyżki oleju
1 cebula
300 g włoszczyzny pokrojonej w paski (użyłam mrożonki)
4-5 dużych ziemniaków
spora szczypta rozmarynu
łyżka masła
łyżka jogurtu greckiego
4-5 łyżek tartego parmezanu lub innego żółtego sera
spora szczypta czerwonej czubrycy (lub cząbru)
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (lub 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, chili do smaku

Przygotowanie:

Filety ryby dokładnie osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na 1 łyżce oleju po około 4 minuty z każdej strony. Gdy ostygną, filety kroimy w kostkę.

Na pozostałej łyżce oleju smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy się zeszkli dodajemy włoszczyznę. Całość podlewamy polową szklanki wody i dusimy do miękkości warzyw, a następnie do odparowania z nich wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, czosnek niedźwiedzi (lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku), czubrycę, sól, pieprz i chili do smaku. Chwilę razem dusimy, odstawiamy do przestygnięcia, po czym mieszamy z pokrojoną rybą.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z rozmarynem do miękkości. Odcedzamy je, wyjmujemy rozmaryn, a do ziemniaków dodajemy masło i jogurt grecki i rozgniatamy tłuczkiem na purée. Gdy purée lekko przestygnie, dodajemy 3 łyżki tartego parmezanu lub innego sera i całość dokładnie mieszamy.

Żaroodporną formę smarujemy masłem. Na spodzie układamy warstwę warzywno-rybną, a na niej purée ziemniaczane. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200OC na górny poziom i pieczemy około 15-20 minut, aż z purée zrobi się delikatna, chrupka skórka. Następnie wierzch zapiekanki równomiernie obsypujemy pozostałym serem i zapiekamy jeszcze około 10 minut, aż się zrumieni.

Smacznego!