Coraz częściej możemy w sklepach spotkać jarmuż. Kiedyś był popularna rośliną, dziś wielu zastanawia się co to jest i z czym to się je. Jarmuż jest jednym z rodzajów kapusty. Warto go spożywać ze względu na jego właściwości i zawartość witamin i składników mineralnych. Jest silnym przeciwutleniaczem i ma właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, β-karotenu, luteiny, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. (*)

Możemy jeść go w zupach, zapiekankach, a młode listki w sałatkach. Wystarczy pozbyć się twardej łodygi. Jesień i zima to sezon na jarmuż, warto więc go wykorzystać i choć raz przygotować z niego jakąś potrawę. Na przykład taką aromatyczną, rozgrzewającą zupę z dodatkiem zielonego groszku, czosnku i siemienia lnianego.

Składniki (na 4-6 porcji, 1 porcja ok. 220 lub 160 kcal):

1 łyżka oleju rzepakowego
1 szalotka
1 marchewka
1 pietruszka
4 średniej wielkości ziemniaki
500 g mrożonego zielonego groszku
150 g jarmużu
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka roztartego cząbru
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
spora szczypta majeranku
spora szczypta tymianku
1-1,5 litra bulionu drobiowego lub wody
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy pokrojoną w plasterki szalotkę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę marchew i korzeń pietruszki. Przesmażamy około 4 minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz jarmuż. Zalewamy bulionem lub wodą tak, by sięgała około 2 cm ponad poziom warzyw i dodajemy czosnek niedźwiedzi, cząber, majeranek oraz tymianek. Gotujemy do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Na około 4 minuty przed końcem gotowania dodajemy groszek oraz mielone siemię lniane. Zestawiamy z ognia i miksujemy. Na koniec doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Podajemy z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!