Dzisiejsze danie to coś w rodzaju wzbogaconego o kurczaka, bób i fasolkę szparagową ratatouille. Prosta, zdrowa, lekka i dzięki dodatkowi ajwaru bardzo aromatyczna potrawa. W sam raz na pierwsze, jesienne chłody, żeby najeść się a nie przytyć.

Składniki (na 4 porcje, 1 porcja ok. 200 kcal.):

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
podwójna pierś kurczaka
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
1 czerwona papryka
200 g ugotowanego, obranego ze skóry bobu
200 g ugotowanej fasolki szparagowej
1 puszka pomidorów
4-5 łyżeczek ostrego ajwaru
1 spora łyżeczka czerwonej czubrycy
spora szczypta suszonego majeranku
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę, osoloną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy rozgnieciony, posiekany czosnek i smażymy około 2 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, smażymy aż mięso się zetnie. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę paprykę, cukinię i bakłażana, podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 7 minut.

Dodajemy pomidory z puszki, ajwar, czubrycę, majeranek, cukier, sól i pieprz do smaku i całość dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy ugotowany bób i fasolkę szparagową (tak, żeby zdążyły się podgrzać).

Potrawkę podaję jako samodzielne danie, ale można je podać np. z dodatkiem kaszy.

Smacznego!